Alkohole i drinki, kompendium wiedzy i przepisy na drinki - Open Bar

Madera - wino wzmacniane z Portugali

Trunek Madera (port. Vinho Madeira)
Pochodzenie Portugalia (wyspa Madera)
% 17-22%
Proces produkcji wino wzmacniane, maderyzacja
Serwowanie aperitif, wino deserowe
Oznakowanie etykiet sercial, verdelho, boal (bual), malmsey (malvasia)
Najbardziej znane marki: Blandy?s, Cossart Gordon, Leacock, Miles (dawniej Rutherford & Miles), Lomelino (wsystkie należą do Madeira Wine Company S.A), Henriques & Henriques, Barbeito
Ciekawostki książę Clarence, rewolucja amerykańska
Na skróty
Madera

Czy zdajecie sobie sprawę z tego, że to wino powstało, gdy Maria Antonina jeszcze żyła?
Winston Churchill, wznosząc kieliszek madeira boal

Historia i pochodzenie madery

Madera wywodzi się z portugalskiej wyspy o tej samej nazwie, będącej częścią archipelagu położonego na południowy zachód od Półwyspu Iberyjskiego (ok. 860 km). W czasach intensywnej eksploatacji nowoodkrytych lądów wyspa służyła często jako przystanek w celu uzupełnienia zapasów dla statków z państw europejskich. Z czasem odkryto,  że towarzyszące rejsom upały zamiast szkodzić winu wzmocnionemu uprzednio destylatem gronowym, raczej poprawiają jego smak. Wówczas wyciągnięto z tego dość absurdalny wniosek i celowo zaczęto przewozić wino na dalekie odległości, tylko po to, by je z powrotem przywieźć do Europy i tam sprzedać. Kiedy w końcu po około dwustu latach ktoś wpadł na pomysł, iż można tropikalne warunki spróbować odtworzyć na miejscu i zaoszczędzić w ten sposób mnóstwo pieniędzy i energii, narodził się proces znany dziś jako maderyzacja.

Czytaj dalej na następnej stronie

Wybierz stronę