Alkohole i drinki, kompendium wiedzy i przepisy na drinki - Open Bar

Gin

Trunek Gin
Pochodzenie Belgia, Holandia
% 40-50%
Proces produkcji destylacja spirytusu zbożowego aromatyzowanego ekstraktem z jagód jałowca
Na skróty
Gin

Gin to trunek o wysokiej zawartości alkoholu, który powstaje przez połączenie spirytusu otrzymanego najczęściej z pszenicy lub żyta z jagodami jałowca a także owocami cytrusowymi (cytryna i gorzkie skórki pomarańczy). Niektóre giny mają także dodatki anyżu, arcydzięgielu, korzenia fiołku, lukrecji, cynamonu i koleandru.

Zależnie od tego w jaki sposób dokonuje się połączenia aromatów ze spirytusem możemy wyróżnić dwa rodzaje ginu.

Gin destylowany otrzymuje się przez redestylację alkoholu z dodatkiem jagód jałowca. Gin złożony to wódka aromatyzowana jagodami z jałowca (juniper berries). Jenever (Belgia, Holandia, Niemcy) i ekskluzywne giny otrzymywane są w procesie destylacji kotłowej w bardziej wyrafinowany sposób.

Jagody jałowca komercyjnie uprawiane są w USA, Kanadzie i Chorwacji. Inne dodatki pochodzenia roślinnego obejmują szeroką gamę składników, których kompilacja jest tajemnicą każdego producenta.

Czytaj dalej na następnej stronie

Wybierz stronę