Alkohole i drinki, kompendium wiedzy i przepisy na drinki - Open Bar

Destylaty

Destylaty to napoje o wysokiej zawartości alkoholu (zwykle butelkowane w mocy 40% i więcej), otrzymane w procesie destylacji przefermentowanego zacieru lub moszczu.

Wiele kontrowersji budzi podział alkoholi mocnych. Podczas prac nad stroną pierwotnym zamysłem był podział ze względu na źródło cukru przy fermentacji. Bardzo szybko okazało się jednak, że podział ten nie jest doskonały - istnieją bowiem alkohole, które wyróżnia nie rodzaj i pochodzenie cukru w fermentacji, ale przeróżne dodatki. Z tej przyczyny ostateczny podział alkoholi na stronie www.open-bar.pl oparty jest na wiodącym smaku trunku. Dlatego absynt, dzięki piołunowi znajdzie się w destylatach aromatyzowanych. Towarzyszyć mu będzie gin aromatyzowany jagodami jałowca. Mimo to jenever (również aromatyzowany jagodami jałowca) znajdzie się w kategorii zboża ponieważ aromat zbóż jest wyraźnie wyczuwalny w jego smaku.

Wybierz stronę