Alkohole i drinki, kompendium wiedzy i przepisy na drinki - Open Bar

Baleary

Na skróty
Baleary

Do lat 90-tych XX wieku winiarze z tych śródziemnomorskich wysp wytwarzali wina w zasadzie wyłącznie na potrzeby lokalne – czyli miejscowych i turystów. Jednak kilku niezwykle ambitnych producentów koniecznie chciało zaistnieć szerzej na winiarskiej mapie Hiszpanii i swymi staraniami wywalczyli nadanie statusu DO najpierw Binissalem (1991), a następnie także Pla i Llevant de Mallorca (obie DO utworzono w 1999). Poza lokalnymi odmianami czerwonymi manto negro i callet, na Balearach uprawia się także monastrell, merlot i cabernet sauvignon. To właśnie z tego ostatniego powstaje w bodedze Miguela Olivera starzone w dębie Ses Ferritges, największy ostatnio sukces miejscowego winiarstwa. Inny ważny producent z Balearów to Bodegas Franja Rioja.

Wybierz stronę