Alkohole i drinki, kompendium wiedzy i przepisy na drinki - Open Bar

Aragonia

Na skróty
Aragonia

Ten stosunkowo niewielki region położony jest mniej więcej w połowie drogi między słynnymi winiarskimi prowincjami La Rioja i Katalonia. Największe miasto regionu to Saragossa, wokół której znajdują się trzy spośród aragońskich DO: Campo de Borja, Calatayud i Cariñena. Wina powstają tu głównie z powszechnych w Hiszpanii czerwonych szczepów garnacha i tempranillo, ale także z carignan oraz cabernet sauvignon, merlot czy syrah. Z białych odmian uprawia się tu macabeo (znane także jako viura). Po drugiej stronie przepływającej przez Aragonię rzeki Ebro, u podnóża Pirenejów położona jest DO Somontano. Inwestycje w tutejsze winnice odnoszą skutek w postaci coraz lepszej jakości win z tej właśnie DO. Są one zazwyczaj jednoszczepowe - z czerwonego moristel i białego alcañón, ale także z odmian typowo hiszpańskich jak i kilku międzynarodowych (np. pinot noir i chardonnay). Godni polecenia aragońscy producenci to .in. Blecua, San Alejandro, Cavinca, Pirineos oraz Viñas del Vero.

Wybierz stronę