Alkohole i drinki, kompendium wiedzy i przepisy na drinki - Open Bar

Kraj Basków

Na skróty
Kraj Basków

Baskowie to lud, który chyba ze wszystkich tworzących Hiszpanię ma najmniej wspólnego z całą resztą. Naród zamieszkujący Euskadi (tak po baskijsku nazywa się ta autonomiczna prowincja) posługuje się językiem, którego geneza do dziś pozostaje niewyjaśniona. O Baskach usłyszeć można, niestety, głównie przy okazji ataków ETA, ale w ostatnich latach ten ponury obraz zmienia się – m.in. dzięki festiwalowi filmowemu w malowniczym nadmorskim San Sebastian oraz baskijskiej kuchni. Istotnym elementem tej drugiej jest miejscowe wino, Baskowie mogą poszczycić się tym, iż część wytwarzanego przez nich wina sprzedawana jest pod etykietą słynnej rioja, choć pewnie najbardziej patriotycznie nastawieni woleliby rozsławiać własną prowincję.

W Kraju Basków wina powstają głównie z lokalnych odmian winogron: białego szczepu hondarrabi zuri oraz czerwonego hondarrabi beltza.

Wybierz stronę