Alkohole i drinki, kompendium wiedzy i przepisy na drinki - Open Bar

Nawarra

Na skróty
Nawarra

Region Nawarry położony jest po drugiej stronie rzeki Ebro, a zatem graniczy ze słynną La Rioja. Nie trudno zatem wypaść blado na tle tak znamienitego sąsiada, zwłaszcza, że tutejsze wina nie są łatwo dostępne poza granicami Hiszpanii. Tradycyjnie Nawarra była głównie źródłem win różowych, wytwarzanych ze szczepu garnacha. W latach 80-tych oferta winiarzy z Nawarry znacznie się poszerzyła, gdyż do uprawy dopuszczono znacznie więcej odmian. W ramach pięciu podregionów Nawarry, z których każdy charakteryzuje się specyficznymi warunkami geograficznymi, rosną czerwone tempranillo, mazuelo, cabernet sauvignon i merlot oraz białe moscatel, malvasia, chardonnay, viura oraz garnacha blanca. Podregiony DO Nawarra to: Baja Montaña, Tierra Estella, Valdizarbe, Ribera Alta oraz Ribera Baja. Najlepsi producenci to m.in. Bodegas Guebenzu, Julian Chivite, Bodegas Ochoa oraz Bodegas y Vinedos Nekeas.

Wybierz stronę