Alkohole i drinki, kompendium wiedzy i przepisy na drinki - Open Bar

Kastylia-León

Na skróty
Kastylia-León

Z punktu widzenia państwowości hiszpańskiej Kastylia to najważniejszy region, odpowiedzialny za niemiłą wszystkim jego mieszkańcom wspólną ojczyznę. To tu znajduje się całe mnóstwo zamków i katedr będących świadectwem ogromnej roli jaką Kastylia odegrała w historii Hiszpanii, których lokatorzy – urzędnicy i inni oficjele państwowi – byli niegdyś najważniejszymi odbiorcami miejscowych win. Przez Kastylie przepływa rzeka Duero, ta sama, która z swym dolnym biegu nawadnia winnice dające słynne porto. To ona właśnie, wraz z osłaniającymi od wpływów Atlantyku górami León, tworzy warunki dla uprawy winorośli. Współczesna kariera win kastylijskich zaczęła się na dobrą sprawę dopiero w latach 80-tych XX wieku, kiedy to nadano status DO rejonowi Ribera del Duero, jednemu z pięciu, które w Kastylii-León mogą się pochwalić tym wyróżnieniem. To właśnie w Ribera del Deuro znajduje się słynna bodega o nazwie Vega Sicilia, której historia sięga połowy XIX wieku. Uprawia się w niej przede wszystkim czerwone tempranillo, stanowiące podstawę doskonałych win, starzonych nawet i 15 lat. Inni godni uwagi producenci z DO Ribera del Duero to m.in. Emilio Moro i Hacienda Monasterio. Wina białe z kolei stanowią o pozycji DO Rueda. Uprawia się tu lokalny szczep verdejo, który wyjątkowo dobre wina daje w bodedze Marqués de Riscal. DO Toro, Cigales i Bierzo nie zyskały jeszcze równej popularności, ale znawcy prognozują zmianę tej sytuacji w niedalekiej przyszłości.     

Wybierz stronę