Alkohole i drinki, kompendium wiedzy i przepisy na drinki - Open Bar

Galicja

Na skróty
Galicja

W regionie tym znajduje się jeden z najdalej na zachód wysuniętych punktów kontynentalnej Hiszpanii – Przylądek Fenisterre, czyli „koniec Ziemi”. Nazwa pochodzi z czasów Imperium Rzymskiego i oddaje doskonale to, co czuły rzymskie legiony po dotarciu na skraj lądu. Dziś region ten nie jest już oczywiście aż tak tajemniczy, ale ciągle intryguje. W tym niezwykle malowniczym regionie Hiszpanii znaleźć można coś nie tylko dla oka, ale także dla żołądka. Galicja znana jest ze swojej kuchni, a także z dobrej jakości win, co zawdzięcza przede wszystkim klimatowi jaki panuje w tej części wybrzeża atlantyckiego.

W całym regionie znajduje się 5 DO, w których uprawia się głównie białe szczepy winorośli.

DO Rías Baixas to apelacja znana przede wszystkim z bardzo dobrych białych win wytrawnych ze szczepu albariño, uprawianego w niewielkich winnicach, co wpływa na ich dość wysoką cenę. Najlepsi producenci w rejonie Rías Baixas to Fillaboa oraz Martín Códax. DO Valdeorras obejmuje tereny wzdłuż rzeki Sil, gdzie uprawia się białą odmianę godello oraz czerwoną mencía. Pozostałe trzy DO noszą nazwy Ribeiro, Ribeira Sacra oraz Monterrei.

Wybierz stronę