Alkohole i drinki, kompendium wiedzy i przepisy na drinki - Open Bar

Kastylia-La Mancha

Na skróty
Kastylia-La Mancha

Region ten jest największym na świecie skupiskiem winnic, istnym „morzem wiorośli”. Region ten to gorąca i sucha równina, na której znajduje się blisko 200 tysięcy hektarów winnic. Mimo to, słysząc jego nazwę na myśl przychodzą najpierw nie wina, ale królowa Izabella Kastylijska, której wsparcie pomogło Kolumbowi odkryć Nowy Świat oraz przede wszystkim niezmordowany pogromca wiatraków, Don Kichot z La Manchy. Tutejsze wino nie cieszą się równą sławą, gdyż produkuje się go tu co prawda bardzo dużo, ale za to w większości nieszczególnie dobrego. Ten niekorzystny obraz udaje się poprawiać dopiero od kilku lat. W regionie najwięcej uprawia się białego airén oraz czerwonego tempranillo (zwanego tu cencibel). Najważniejsze DO to La Mancha oraz Valdepeñas. W DO La Mancha poza świeżymi i lekkimi białymi winami z wszędobylskiego airén wytwarza się też dobre, a niezbyt drogie czerwone kupaże na bazie tempranillo (z dodatkiem cabernet sauvignon i syrah). Najważniejsi producenci w La Manchy to Nuestro Padre Jesús del Perdón oraz Vinícola de Castilla). DO  Valdepeñas to apelacja, w której dominuje zdecydowanie tempranillo, dające tu pełne i bogate czerwone wino dobrej jakości, a za niewielką cenę. Warto sięgnąć zwłaszcza po te od Félixa Solis oraz J.A. Megia & Hijos.

Wybierz stronę