Alkohole i drinki, kompendium wiedzy i przepisy na drinki - Open Bar

Andaluzja

Na skróty
Andaluzja

Ten położony na południu Hiszpanii region znany jest miłośnikom wina przede wszystkim z jego wzmacnianych odmian. Andaluzja to królestwo sherry, wytwarzanej obecnie jedynie na terenach DO Jerez, oraz málagi, którą produkuje się w DO Málaga. Oba te wina zostały opisane w odrębnych artykułach.

Poza tymi najbardziej znanymi apelacjami, wina wzmacniane wytwarza się w Andaluzji także w ramach DO Montilla-Moriles, zlokalizowanej w południowej części prowincji Kordoba. Wytwarza się tu głównie wina ze szczepu pedro ximénez, metodą taką jak sherry, choć niekiedy nie ma nawet potrzeby wzmacniania naturalnie mocnego moszczu z tych winogron. W DO Montilla-Moriles wytwarza się wina w kilku stylach (m.in. fino, amontillado i oloroso), co również upodabnia je do sherry i sprawia, że tutejsze wina są interesującą tańszą alternatywą dla słynnego trunku z Jerez. Godni polecenia producenci z Montilli to np. Alvear i Perez Barquero.

Wybierz stronę