Alkohole i drinki, kompendium wiedzy i przepisy na drinki - Open Bar

Sardynia

Na skróty
Sardynia

Ten wyspiarski region wyróżnia się na tle pozostałych Włoch własną specyfiką, wynikającą głównie z wpływów Hiszpanii i Anglii na rozwój tutejszego winiarstwa. Wpływ ten objawia się między innymi w szczepach jakie można znaleźć na Sardynii., w większości uprawianych wyłącznie na tej wyspie. Najistotniejsze wśród nich to czerwone carignano, monica i cannonau oraz biale nuragus oraz vernaccia di oristano. Ponadto uprawia się tu także lokalne odmiany moscato i malvasii. Wina z Sardynii padły swego czasu ofiarą nadmiernej produkcji, a co za tym idzie obniżenia jakości. Jednakże drastyczne reformy unijne tutejszego winiarstwa przyniosły rezultaty i dziś spotkać można całkiem przyzwoite sardyńskie wina, choć na przykład najstarsza z południowowłoskich DOCG dla win białych – Vermentino di Gallura – nadal czeka na zdolnego winiarza, który przywróci jej blask.

Lista DOC:
Alghero
Arborea
Campidano di Terralba or Terralba
Cannonau di Sardegna
Carignano del Sulcis
Giro di Cagliari
Malvasia di Bosa
Malvasia di Cagliari
Mandrolisai
Monica di Cagliari
Monica di Sardegna
Moscato di Cagliari
Moscato di Sardegna
Moscato di Sorso Sennori
Nasco di Cagliari
Nuragus di Cagliari
Sardegna Semidano
Vermentino di Gallura (DOCG)
Vermentino di Sardegna
Vernaccia di Oristano

Producenci

Argiolas, Cantina Gallura, Cantina di Santadi, Capichera, Contini.

Wybierz stronę