Alkohole i drinki, kompendium wiedzy i przepisy na drinki - Open Bar

Sycylia

Na skróty
Sycylia

Region ten jako jeden z nielicznych uchronił się przed interwencjami unijnych biurokratów chcących ograniczyć powierzchnię upraw winorośli i – o dziwo – wcale na tym źle nie wyszedł. Winną latorośl uprawia się tu na 158 hektarach, co stanowi włoski rekord. Najsłynniejszym sycylijskim winem jest marsala, wino wzmacniane, które zdobyło popularność głównie dzięki przedsiębiorczości Anglików. Poza tym produkuje się tu coraz więcej naprawdę wysokiej klasy win z wielu odmian lokalnych, z których największą furorę zagranicą robią te z wytwórni Planeta. Spośród białych szczepów na Sycylii uprawia się moscato, malvasię, grillo, inzolię, catarratto, damaschino i carricante. Dominujące szczepy czerwone to frappato, nerello mascalese, nerello cappuccio i nero d’avola. Ten ostatni daje najlepsze wina w DOC Eloro, w której mała wydajność, wynikająca po części z niezwykle gorącego klimatu, skutkuje wysokim poziomem alkoholu oraz obecnością aromatów suszonych śliwek i cynamonu. Innym ciekawym wytworem tutejszego winiarstwa jest passito – białe deserowe wino ze szczepów moscato lub malvasia, które powstaje z owoców podsuszanych na specjalnych słomianych matach, a następnie poddawane jest wielomiesięcznej fermentacji. Passito zwane jest przez Włochów winem medytacyjnym (vino da meditazione), gdyż to podobno kontemplacja jest najlepszym do niego dodatkiem. Najlepsze wina tego typu pochodzą z DOC Passito di Pantelleria oraz DOC Malvasia delle Lipari.

Pozostałe DOC:
Cerasuolo di Vittoria
Alcamo or Bianco d'Alcamo
Contea di Sclafani
Contessa Entellina
Delia Nivolelli
Erice
Etna
Faro
Mamertino di Milazzo
Marsala
Menfi
Monreale
Moscato di Noto
Moscato di Siracusa
Riesi
Salaparuta
Sambuca di Sicilia
Santa Margherita di Belice
Sciacca
Vittoria

Producenci

Benanti, Calatrasi, Colosi, Cusumano, Donnafugata, Firriato, Gulfi, Marco de Bartoli, Morgante, Murana, Palari, Planeta, Valle dell’Acate.

Wybierz stronę