Alkohole i drinki, kompendium wiedzy i przepisy na drinki - Open Bar

Kalabria

Na skróty
Kalabria

Kalabria zajmuje ten obszar włoskiego buta, który „daje kopniaka” Sycylii. Region znany jest przede wszystkim z oliwy z oliwek, która stanowi jedną czwartą krajowej produkcji. Wina z Kalabrii nie są aż tak istotne z punktu widzenia całokształtu włoskiego winiarstwa, ale i tu znaleźć można butelki gotowe czekać w piwnicy 10 lat na wydobycie się pełni aromatów. Uprawia się tu głównie czerwone gaglioppo i białe greco. Najbardziej znane są czerwone wina z  DOC Cirò, które wymagają leżakowania dla złagodzenia mocnych tanin, charakterystycznych dla win kalabryjskich. Jeśli wierzyć legendom, w starożytności cirò było używane do świętowania sportowych zwycięstw.

Pozostałe DOC:
Bivongi
Donnici
Greco di Bianco
Lamezia
Melissa
Pollino
San Vito di Luzzi
Sant'Anna di Isola Capo Rizzuto
Savuto
Scavigna
Verbicaro

Producenci

Librandi, Odoardi

Wybierz stronę