Alkohole i drinki, kompendium wiedzy i przepisy na drinki - Open Bar

Toskania

Na skróty
Toskania

Toskania uznawana jest przez wielu za najpiękniejszy region Włoch. Położona po części nad wybrzeżem Morza Tyrreńskiego, po części na zboczach Apeninów w środkowej części Półwyspu Apenińskiego poszczycić się może zarówno pełnymi imponujących zabytków  miastami takimi jak Florencja, Siena  i Piza, a także wieloma słynnymi winami, z Chianti na czele. Ten bogaty w winnice region dzieli się na wiele podregionów, w których najważniejsze apelacje to: DOCG Brunello di Montalcino (słynące z bardzo drogiego czerwonego wina wytwarzanego z sangiovese), DOCG Carmignano, DOCG Vernaccia di San Gimignano (głównie białe wina ze szczepu vernacia), DOCG Vino Nobile di Montepulciano (czerwone kupaże na bazie sangiovese), DOC Morellino di Scansano oraz przede wszystkim DOCG Chianti i DOCG Chianti Classico.

Chianti

Chianti to najsłynniejsze włoskie wino, o którym słyszeli nawet ci mający o winie dość blade pojęcie –  a to za sprawą niechlubnego bohatera filmu „Milczenie Owiec”, który szczególnie cenił sobie smak tego trunku. Historia chianti sięga co najmniej roku 1716, kiedy to po raz pierwszy nazwano tym imieniem winiarski region wokół wiosek Gaiole, Castellina oraz Radda. Współcześnie wino to powstaje przede wszystkim w ramach apelacji DOCG Chianti Classico oraz DOCG Chianti. Zgodnie z przepisami obowiązującymi przy produkcji chianti classico, wino to powstawać może z co najmniej 80% sangiovese z domieszką innych szczepów czerwonych, podczas gdy do produkcji chianti wystarczy zawartość 75% sangiovese, które uzupełniać można także białymi odmianami winogron. Najbardziej znani producenci chianti classico to m.in.  Castello di Fonterutoli, Fattoria di Felsina, Fattoria Isole & Olena, Fontodi, La Massa oraz Marchesi Antinori, którego wysiłki na rzecz uczynienia chianti nieco łatwiejszym w odbiorze sprawiły, że wino to zacząć mogło konkurować z najlepszymi czerwonymi winami na świecie.

Wybierz stronę