Alkohole i drinki, kompendium wiedzy i przepisy na drinki - Open Bar

Emilia-Romagna

Na skróty
Emilia-Romagna

Tu właśnie znajduje się słynny adriatycki kurort Rimini. Jeśli kiedykolwiek trafimy tam na wakacje, warto po dniu wylegiwania się na plaży rozejrzeć się za butelką lambrusco. Wino to jest bowiem idealnym dodatkiem do pochodzącej z nieodległej Parmy słynnej szynki parmeńskiej i jeszcze bardziej znanego sera, czyli parmezanu. Lambrusco to czerwone, wytrawne wino, lekko musujące. Odrobina dwutlenku węgla bierze się stąd, iż końcowa część fermentacji przebiega w szczelnie zamkniętych kadziach.

Najlepsze lambrusco pochodzi z DOC Sorbara i DOC Grasparossa di Castelverto. Drugim bardzo znanym winem jest białe vino romagnolo z DOCG Albana di Romagna. Apelacja ta jako pierwsza w kraju uzyskała najwyższy stopień w klasyfikacji dla win białych, co miało miejsce w 1987 roku. Innym ważnym białym szczepem w regionie jest malvasia, która najlepsze wino daje w DOC Colli Piacentini. 

Pozostałe DOC regionu

Bosco Eliceo
Cagnina di Romagna
Colli Bolognesi
Colli Bolognesi Classico Pignoletto
Colli della Romagna Centrale
Colli di Faenza
Colli di Parma
Colli di Rimini
Colli di Scandiano e Canossa
Colli d'Imola
Colli Piacentini
Lambrusco Salamino di Santa Croce
Pagadebit di Romagna
Reggiano
Reno
Romagna Albana Spumante
Sangiovese di Romagna
Trebbiano di Romagna

Producenci

La Stoppa, La Tosa

Wybierz stronę