Alkohole i drinki, kompendium wiedzy i przepisy na drinki - Open Bar

Friuli-Venezia Giulia (Friuli-Wenecja Julińska)

Na skróty
Friuli-Venezia Giulia (Friuli-Wenecja Julińska)

Region położony w północno-wschodnich Włoszech, ze stolicą w adriatyckim porcie Triest, znany jest z zarówno z niezwykle wysokiej jakości białych win, które śmiało mogą konkurować z najlepszymi winami z Toskanii czy Piemontu, jak i dość zawiłego systemu klasyfikacji (11 DOC). Do tego dochodzi spora rzesza małych producentów oraz ogromna liczba odmian winorośli. Spośród odmian międzynarodowych uprawia się tu sauvignon blanc, pinot grigio, pinot blanco, chardonnay oraz czerwone merlot i cabernet sauvignon. Godne uwagi lokalne szczepy, pieczołowicie pielęgnowane przez miejscowych winiarzy to malvasia, picolit, ribolla gialla, tocai friulano i verduzzo (odmiany białe) oraz pignolo, refosco i schioppettino (odmiany czerwone).

Wybrane DOC w regionie

DOC Collio (Collio Goriziano). Apelacja wyróżnia się spośród innych w rejonie północno-wschodnich Włoch tym, iż wytwarzane tu białe wina wytrawne są bardziej aromatyczne, mocniejsze i mniej kwasowe. Produkowane w niewielkich ilościach wina czerwone (Collio Rosso) powstają z kupażu merlota i obu cabernetów. 

DOC Colli Orientali del Friuli. Uprawia się tu bardzo wiele odmian lokalnych, poza wymienionymi wcześniej także szczep tazzelenghe. W podregionie tym wytwarza się także bardzo dobre białe wino deserowe w ramach DOCG Ramandolo. Nazwa pochodzi od lokalnego szczepu ramandolo (miejscowej odmiany verduzzo friulano). Jakość tego niezbyt słodkiego eleganckiego wina doceniono już w XV wieku wpisując je na listę win papieskich.    

Pozostał DOC:

Carso
Friuli Annia
Friuli Aquileia
Friuli Grave
Friuli Isonzo
Friuli Latisana
Lison-Pramaggiore

Producenci

Borgo San Daniele, Borgo del Tiglio, Edi Keber, Girolamo Dorigo, Kante, La Castellada, Lis Neris, Livio Felluga, Schiopetto, Vie di Romans, Volpe Pasini.

Wybierz stronę