Alkohole i drinki, kompendium wiedzy i przepisy na drinki - Open Bar

Amer Picon - bitter francuski

Trunek Amer Picon
Pochodzenie Francja
% 19%, niegdyś 29% i 39%
Proces produkcji brak danych
Serwowanie na lodzie, w koktajlach, z piwem i winem
Oznakowanie etykiet brak
Ciekawostki mocny czy słaby?
Na skróty
Amer Picon

To francuski bitter opracowany przez Gastona Picona w 1830 roku.

Proces produkcji Amer Picon

Amer Picon (Amer fr.-gorzki) powstaje ze spirytusu, wody, ekstraktu ze skórek od pomarańczy, chininy, korzenia gencjany i innych przypraw.

Jak podawać Amer Picon?

Amer Picon można pić na lodzie lub podawać w drinkach. Najsławniejszym drinkiem jest Picon Punch: 2 miarki Amer Picon, ½ miarki soku z cytryny, ½ miarki grenadyny, woda sodowa. Amer picon we Francji podaje się także z piwem (powstaje charakterystyczna różowa piana) oraz z białym winem.

Amer Picon - ciekawostki

Mocny czy słaby?

Pierwotnie Amer Picon miał 39% alkoholu ABV. W latach 70-tych zawartość alkoholu obniżono do 29%, a w 1989 roku do 19%, co stało się źródłem wielu kontrowersji. Fani koktajli uważają bowiem, że spadek zawartości alkoholu całkowicie odebrał im możliwość smakowania Picon Punchu takim jaki był w zamierzeniach twórców. Historia ta przypomina trochę rozterkę fanów James Bonda, którzy nie są w stanie odtworzyć już dokładnie drinka Martini Vesper.

Wybierz stronę