Alkohole i drinki, kompendium wiedzy i przepisy na drinki - Open Bar

Unicum - węgierski bitter

Trunek Unicum
Pochodzenie Węgry
% 40%
Proces produkcji brak danych
Serwowanie jako digestif
Oznakowanie etykiet Zwack
Na skróty
Unicum

Węgierski bitter o kolorze ciemnobrązowym, wytwarzany przez firmę Zwack z ponad 40 gatunków ziół, które są ręcznie zbierane. Przed butelkowaniem trunek leżakuje w dębowych beczkach.

Historia i pochodzenie Unicum

Według legendy nazwa bitteru powstała kiedy to trunek podano Franciszkowi Józefowi II (cesarzowi Austrowęgier), który miał wykrzyknąć Das is ein UNIKUM! To jest wyjątkowe.

W erze komunizmu Unicum produkowano w sposób odbiegający od tradycyjnej receptury, która była władzom nieznana. Obecnie zakład powrócił w ręce rodziny jego założycieli i w użyciu jest oryginalna receptura.

Bitter występuje w 3 odmianach: Unicum, Unicum Next (odmiana o łagodniejszym smaku adresowana do kobiet), Millenicum (edycja specjalna o zwiększonej zawartości alkoholu).

Jak podawać Unicum?

Bitter podawany jest tak jak inne bittery po posiłku jako digestif.

Wybierz stronę