Alkohole i drinki, kompendium wiedzy i przepisy na drinki - Open Bar

Southern Comfort - likier na bazie whiskey

Trunek Southern Comfort
Pochodzenie USA, St. Louis
% 40-50%
Proces produkcji likier owocowo-korzenny na bazie whiskey
Serwowanie z lodem, z toniciem, ze Spritem
Oznakowanie etykiet brak
Na skróty
Southern Comfort

Twórca SoCo, Martin Wilkes Heron, urodził się 4 lipca 1850 roku w Irlandii. W tym czasie w Stanach trwała gorączka złota, a Kalifornia uzyskała status stanu. Syn stoczniowca wyemigrował do Nowego Jorku, po czym przeniósł się do St.Louis - „Wrót na zachód”. Karierę rozpoczął od pracy w McCauley’s Saloon na St. Peter Street w dzielnicy francuskiej. Przypadło mu zadanie poprawiania, czasami podle smakującej, baryłki whiskey przybywającej wzdłuż Missisipi z Kentucky lub Tennessee. Używał do tego specjalnie skomponowanej mieszanki smaków brzoskwini, pomarańczy, wanilii, cukru i marokańskiego cynamonu. Swój likier w takiej postaci Heron nazwał „Mankiety i guziki” co miało być aluzją do napoju innego znanego producenta alkoholi w tamtych czasach, „Biały krawat i frak”. Mikstura Herona bardzo szybko stała się ikoną nocnego życia Nowego Orleanu tamtych lat.

Aby przygotować „Mankiety i guziki ” do wystawy przemysłowej, Heron zmienił nazwę likieru na „Southern Comfort”. Łagodniejszy i smaczniejszy niż czysta whiskey, likier szybko zdobył uznanie i został okrzyknięty napojem gentelmanów. W 1920 roku wprowadzono prohibicję. Pomimo kwitnącej, nielegalnej produkcji alkoholu, wytwórnia Herona zaprzestała produkcji a sam właściciel zmarł cztery miesiące po ustanowieniu prohibicji. Zgodnie z ostatnią wolą wynalazcy, tajniki produkcji zostały przekazane Grantowi Peoplesowi. Produkcja Southern Comfort została wznowiona po zniesieniu prohibicji i trwa do dzisiaj.

 

Powiązane tematy

Osoby, które przeczytały ten artykuł, przeczytały również:

 

Wybierz stronę