Alkohole i drinki, kompendium wiedzy i przepisy na drinki - Open Bar

Kahlua - meksykański likier

Trunek Kahlua
Pochodzenie Meksyk
% 20-36%
Proces produkcji nieznana
Serwowanie na czysto, w drinkach, do deserów
Oznakowanie etykiet Kahlua Special - wersja 36%
Na skróty
Kahlua

Kahlua została stworzona w 1936 roku w sercu Meksyku. W 2005 firmę produkującą Kahlu przejął Period Ricard (3 największy producent alkoholu na świecie). Kahlua jest produkowana z ziaren kawy Arabica rosnących u podnóży gór Meksyku. Esencja z kawy jest łączona następnie z importowanym rumem i słodką wanilią. Likier zawiera od 20-26,5% alkoholu zależnie od miejsca sprzedaży (np. w stanie Ohio 21,5%). Oprócz normalnej Kahluy sprzedawana jest także Kahlua special o 36% zawartości alkoholu. Likier ten jest mniej gęsty i mniej słodki niż podstawowa wersja. Niestety dostępny jest tylko w strefach bezcłowych, Kanadzie, Meksyku i USA.

Kahlua wchodzi w skład wielu drinków. Najważniejszy z nich to White Russian i Black Russian oraz B-52. Wykorzystywana jest także do polew w deserach.

Zobacz też inne drinki na bazie likierów kawowych!

 

Powiązane tematy

Osoby, które przeczytały ten artykuł, przeczytały również:

 

Wybierz stronę