Alkohole i drinki, kompendium wiedzy i przepisy na drinki - Open Bar

Amaretto - migdałowy likier

Trunek Amaretto
Pochodzenie Włochy
% 28%
Proces produkcji nieznany
Serwowanie na czysto, z lodem, drinki, z kawą
Oznakowanie etykiet brak
Najbardziej znane marki: Disaronno Originale
Na skróty
Amaretto

Jest to likier migdałowy o 28% zawartości alkoholu ABV. Nazwa Amaretto pochodzi od słowa gorzki chociaż smak likieru wcale tego nie odzwierciedla. Amaretto jest sprzedawane w pękatej, stylizowanej , prostokątnej butelce. Oryginalnie znane jako Amaretto Di Saronno, firma zmieniła jego nazwę na Disaronno Originale kilka lat temu po sporach o prawa do nazwy. Likier jest produkowany z 17 wyselekcjonowanych ziół, owoców i pestek moreli. Amaretto ma piękny bursztynowy kolor. Posiada aromat palonych migdałów, zaraz za nim pojawia się słodycz marcepanu a następnie lekki posmak owoców z których przebija się nutka ziół i przypraw. Amaretto często dodawane jest do kawy lub do deserów. Jest najlepiej sprzedającym się likierem włoskim.

Historia i pochodzenie Amaretto

Legenda Amaretto jest długa. W czasach włoskiego renesansu przyjaciel Leonarda da Vinci - Bernardino Luini podróżował do miejscowości Saronno, aby namalować tam freski w bazylice Santa Maria delle Grazie. W Saronno piękna młoda włoszka przyciągnęła jego uwagę i Luini wybrał ją jako swoją modelkę do fresku „Adoration of the Magi”. W podziękowaniu włoszka poczęstowała Luiniego słodkim bursztynowym eliksirem, zrobionym z brandy, pestek moreli i specjalnie wybranych ziół. Pierwszym oryginalnym amaretto, które później zostało nazwane Disaronno.

Powiązane tematy

Osoby, które przeczytały ten artykuł, przeczytały również:

 

 

Wybierz stronę