Alkohole i drinki, kompendium wiedzy i przepisy na drinki - Open Bar

Jagody jałowca

Owoc wiecznie zielonego krzewu jałowca pospolitego, rośliny występującej powszechnie w Europie, Ameryce Północnej oraz Azji. Z 76 gatunków 2 występują w Polsce w warunkach naturalnych. Ciekawostką jest, że w czasie upału hektar jałowców wydziela do 30 kg lotnych substancji o działaniu antyseptycznym i bakteriobójczym. Lecznicze właściwości jałowca znalazły zastosowanie w medycynie naturalnej przy leczeniu takich chorób jak artretyzm, cukrzyca i nadczynność tarczycy.Jałowiec jest niezwykle popularną przyprawą, stosowaną m.in. do potraw mięsnych, przy wyrobie marynat i pasztetów. Szczególnie często stosuje się go do przyprawianai wędlin. Ponadto, jagody jałowca stosuje się przy produkcji nalewów, syropów, win i piw jałowcowych oraz ginu i jeneveru.

Wybierz stronę