Alkohole i drinki, kompendium wiedzy i przepisy na drinki - Open Bar

Kanadyjska whisky

Trunek Canadian whisky
Pochodzenie Kanada
% 40%
Proces produkcji destylacja kolumnowa miesznki ziaren (multi-grain whisky)
Serwowanie na lodzie
Na skróty
Kanadyjska whisky

Interesuje Cie whisk(e)y? Jeśli chcesz wiedzieć więcej na ten temat? Po przeczytaniu poniższego artykułu warto zajrzeć do artykułu na temat Scotch whisky, gdzie znajdziesz mnóstwo nowych informacji o tym szlachetnym trunku. Jeżeli po przeczytaniu artykułu o szkockiej czujesz niedosyt... sprawdź artykuł dotyczący whiskey amerykańskiej i bourbonów.

Kanadyjska whisky produkowana jest z mieszaniny różnych zbóż (multi-grain). W jej skład wchodzi słód jęczmienny, ale także żyto (słodowane i niesłodowane), pszenica i kukurydza. Nie ma żadnych regulacji prawnych dotyczących składu wykorzystanych ziaren. Dlatego charaktrystyczną cechą whisky z Kanady jest wysoka zawartość spirytusów z każdego rodzaju ziaren bez dominacji jednego konkretnego ziarna. Charakterystyczną cechą whisky kanadyjskiej jest udział spirytusu żytniego (nie więcej niż 1/5). Wszyscy najbardziej znani producenci whisky w Kanadzie znajdują się w prowincji Ontario. Destylacja nie przebiega w alembikach, ale w aparatach kolumnowych. Ciekawostką jest, ze przepisy dopuszczają zastosowanie dodatków innych trunków jak np. sherry jako dodatków. Dodatek taki nie może przekraczać 1% objętości.

Wybierz stronę