Alkohole i drinki, kompendium wiedzy i przepisy na drinki - Open Bar

Japońska whisky

Trunek Japońska whisky
Pochodzenie Japonia
% 40-50%
Proces produkcji whisky typu blended i single malt, destylacja alembikowa lub kolumnowa
Serwowanie tak jak whisky szkocka, zależnie czy pijemy blend czy whisky typu single malt
Najbardziej znane marki: Nikka, Yamazaki
Na skróty
Japońska whisky

Interesuje Cie whisk(e)y? Jeśli chcesz wiedzieć więcej na ten temat? Po przeczytaniu poniższego artykułu warto zajrzeć do artykułu na temat Scotch whisky, gdzie znajdziesz mnóstwo nowych informacji o tym szlachetnym trunku. Jeżeli po przeczytaniu artykułu o szkockiej czujesz niedosyt... sprawdź artykuł dotyczący whiskey amerykańskiej i bourbonów.

Oficjalna produkcja whisky w Japonii rozpoczęła się w 1924 roku. Whisky ta zdecydowanie bardziej odzwierciedla tradycyjną szkocką niż amerykańskie bourbony. Najbardziej znane marki to Nikka, Yamazaki (Suntory). Produkują one zarówno blendy jak i whisky typu single malt. Większość whisky produkowanej w Japonii jest przeznaczona do produkcji blendów. Cechą charakterystyczną dla japońskiego rynku jest brak wymiany whisky pomiędzy destylarniami. Znaczy to, że blendy produkowane są z whisky pochodzących z tego samego koncernu. Dlatego jedna destylarnia produkuje bardzo zróżnicowane whisky (np. o różnym zatorfieniu). Ostatnimi czasy japońska whisky staje się coraz bardziej popularna i powoli można już mówić o japońskim stylu destylacji, który nie jest imitacją wyrobów szkockich, ale klasą sam dla siebie.

Wybierz stronę