Alkohole i drinki, kompendium wiedzy i przepisy na drinki - Open Bar

Wina musujące - produkcja, podawanie

Trunek Wina musujące
Pochodzenie Francja, Hiszpania, Niemcy, Włochy
% 5,5-15%
Proces produkcji metoda włoska, metoda szampańska (tradycyjna)
Serwowanie wąskie kieliszki
Oznakowanie etykiet Brut, Non-vintage, Vinage, Rosé, Blanc de blancs, Blanc de noirs
Ciekawostki Cristal
Na skróty
Wina musujące

Wina musujące, z których najbardziej znanym jest szampan, to białe wina nasycone dwutlenkiem węgla. Jego obecność w winie jest rezultatem fermentacji (zachodzącej w butelce, jak w przypadku metody szampańskiej lub też w dużych zbiornikach – metoda Charmat) albo nasycenia dwutlenkiem węgla (poprzez jego wstrzyknięcie do wina). Poza szampanem, którego nazwa zastrzeżona jest dla win wytwarzanych w regionie Szampanii, do win musujących zaliczamy: crémant (produkowane we Francji poza regionem Szampanii, a także w Luksemburgu), cava (z Katalonii), cap classique (wina południowoafrykańskie wytwarzane tradycyjną metodą szampańską), asti (z piemonckiego regionu Asti), Sekt (niemieckie określenie win musujących) oraz Sovetskoye Shampanskoye (marka win musujących produkowanych najpierw w ZSSR, a obecnie w Rosji i na Białorusi).

Czytaj dalej na następnej stronie

Wybierz stronę