'
OB_PL

Najczęściej oglądane

Mojito

Składnik 1 5 listków: Mięta
Składnik 2 ½ miarki: Sok z limonki
Składnik 3 dopełnić: Woda gazowana
Składnik 4 2 łyżeczki: Cukier
Składnik 5 1 miarka: Jasny Rum
Naczynie do przygotowania Drinka przygotowujemy bezpośrednio w szklance, w której będzie podawany.
Naczynie do podania szklanka typu highball
Przygotowanie Zobacz opis w treści artykułu poniżej.
Dekoracje plasterek limonki i listki mięty (najlepiej szczytowa gałązka)
Oceń drinka:
Ocena
5,5
Zobacz jak przygotować Mojito

Ten film to zaledwie namiastka tego co dla Was przygotowaliśmy! Kliknij tutaj, aby zobaczyć więcej filmów OBTV o wielu alkoholach i koktajlach.

Historia

Kliknij, aby powiększyć

Najprawdopodobniej Mojito w swojej dzisiejszej formie pochodzi z Hawany i powstało na końcu XIX wieku. Istnieją też przekazy o prekursorach tego sławnego drinka. Legendarny angielski pirat Richard Drake, podobno raczył się napojem z tafii, cukru, mięty i limonki. Swój napój nazywał „El Draque” – smok. W XX wieku kubański dramatopisarz i poeta, Federico Villoch ogłosił, że „Z chwilą zastąpienia tafii rumem, El Draque przemianowany został na mojito”. Mniej romantyczna wersja historii pochodzenia mojito mówi jednak o tym, że jego powstanie zawdzięczamy niewolnikom pracującym na kubańskich plantacjach trzciny cukrowej pod koniec XIX wieku. Pierwszy oficjalny przepis na Mojito opublikowano w 1931 roku w książce pt. „Sloppy Joe's Bar Manual”. W 1940 roku w Hawanie Angel Martinez otworzył sklep, który później stał się najsłynniejszą na świecie restaurację serwującą Mojito - La Bodeguita del Medio. W tamtych czasach gośćmi lokalu bywały takie sławy jak Ernest Hemingway (choć jego ulubionym drinkiem było daiquiri) i Bridget Bardot. Mojito pojawiło się w filmach: „Die another day” gdzie pił je sam James Bond, oraz w „Miami Vice”.

Przygotowanie drinka

Podrzyjj listki mięty aby puściły sok. Tak przygotowaną miętę umieść na dnie szklanki i dodaj sok z limonki lub plasterki z połowy owocu. Następnie dodaj 2 łyżeczki cukru i tak powstałą mieszaninę przykryj warstwą kruszonego lodu. Jeśli nie masz kruszonego lodu możesz użyc lodu w kostkach. Teraz, na lód przykrywający miętę, sok z limonki i cukeir, wlej 1 miarkę rumu. Ostatni krok to dopełnieni drinka wodą.

UWAGA:

Często popełnianym błędem jest dodanie zbyt dużej ilości wody do mojito. Większość szklanki powinien wypełniać lód a gazowana woda mineralna to tylko "wykończenie". Uważaj, aby nie utopić swojego mojito! Smacznego!

Kliknij, aby powiększyć

Wybierz stronę

Content