'
OB_PL

Najczęściej oglądane

Wódka - produkcja, podawanie, producenci

Trunek Wódka
Pochodzenie Europa wschodnia, Skandynawia
% 37,5-80%
Proces produkcji destylacja zacieru ze zbóż, ziemniaków lub melasy
Serwowanie zmrożona, w drinkach, klasa superpremium w temperaturze pokojowej
Oznakowanie etykiet zwykła, wyborowa, luksusowa, premium, superpremium
Najbardziej znane marki: Smirnoff, Grey Goose, Absolut, Finlandia, BOLS, Stolichnaya, Skyy, Nemiroff, Belvedere, Wyborowa, Żołądkowa Gorzka, Żubrówka
Ciekawostki Belvedere i raperzy, żubrówka w USA jest inna
Na skróty
Wódka czysta

Wódka powstała wraz z przybyciem destylacji do Europy. Stosowano ją głównie do celów medycznych i do produkcji perfum. Pierwszą wódką był destylat wina (swego rodzaju prabrandy). Nazywał się po łacinie spiritus vini, czyli dusza wina. Po pewnym czasie zorientowano się, że destylować można każdy produkt fermentacji.

Wódka z ziaren najprawdopodobniej powstała w Niemczech. Pierwsze destylaty to bez wątpienia dość prymitywnie otrzymane trunki, które zapewne nie odbiegały w znaczący sposób od bimbru. Niedoskonałość metod destylacji nie pozwalała, na usunięcie fuzli (najmniej lotnych estrów), a także alkoholi wyższych rzędów z destylatów. Zmusiło to producentów do używania ziół i przypraw, które maskowały przykry smak destylatu. Dopiero wynalezienie kolumn do destylacji ciągłej, które opatentował w 1831 Aneasz Coffey, pozwoliło na pełne oczyszczenie spirytusu. Tak powstała wódka czysta.

W warunkach naturalnych maksymalna zawartość alkoholu w spirytusie to 96%. Alkohol absolutny można otrzymać tylko stosując w destylacji mieszaniny azeotropowe. Czysty (96%) spirytus ma jednak wadę. Całkowicie usuwa wszystko co związane ze smakiem surowca, z którego jest oddestylowany. Tutaj do łaski znowu wróciły zioła i przyprawy, które dodają smaku spirytusowi.

Standardowa zawartość alkoholu w wódce to 40% ABV. Podobno Dimitri Mendeleev (twórca układu okresowego pierwiastków) uznał, że idealna zawartość alkoholu w wódce to 38%. Liczbę tę Rosjanie zaokrąglili do 40%, aby ułatwić naliczanie podatku.

Nazwa

Większość krajów nazwała wódkę wodą życia. Łacińska aqua vitae, francuska eau de vie, galeicka uisge beatha (pierwotna nazwa whisky) czy nasze rodzime „okowita”. Alternatywna nazwa to aqua ardens, czyli ognista woda.
Obecna nazwa – wódka, to zdrobnienie słowa woda (voda, woda, ????). Pierwsze zapiski z tego okresu w Polsce pochodzą z Sandomierza i sięgają 1405 roku.

Czytaj dalej na następnej stronie

Wybierz stronę

Content