'
OB_PL

Najczęściej oglądane

Wermut (Vermouth) - aromatyzowane wino wzmacniane

Trunek Wermut (Vermouth)
Pochodzenie Włochy, Francja
% 12-20%
Proces produkcji wino wzmacniane, aromatyzowane ziołami
Serwowanie białe (dry i extra dry oraz bianco), czerwone (rosso; słodkie)
Oznakowanie etykiet aperitif, drinki
Najbardziej znane marki: Martini, Cinzano, Noilly Prat, Dubonnet, Boissiere
Ciekawostki ?shaken not stirred?
Na skróty

Jak podawać wermut?

Wermuty podaje się w kieliszkach do koktajli, z lodem, cytryną lub oliwką. Stanowią podstawę wielu drinków (np. Martini, Manhattan, Americano, Negroni). Świetnie sprawdzają się również jako aperitif.

Oznakowanie etykiet wermutu

Wermuty białe (bianco):
      - wytrawne (dry) lub bardzo wytrawne (extra dry) – zawartość alkoholu 18%,
        cukru 2-4%; etykieta: w tonacji biało-zielonej, butelka: zielona, nakrętka:
        zielona
      - słodkie (bianco) – 16% alkoholu, 16-20% cukru; butelka: biała, nakrętka:
        niebieska

Wermuty czerwone (rosso) – słodkie, zawartość cukru 14-16%, alkoholu 16%; butelka: zielona, nakrętka: czerwona

Czytaj dalej na następnej stronie

Wybierz stronę

Content