'
OB_PL

Najczęściej oglądane

Sambuca (Sambuka) - likier anyżowy

Trunek Sambuca
Pochodzenie Włochy
% 40%
Serwowanie z 3 ziarnami kawy
Oznakowanie etykiet brak
Na skróty
Sambuca

Sambuca jest słodkim likierem anyżowym o 40% zawartości alkoholu. Trunek ten można podawać bez dodatków, rozcieńczony w drinkach lub słodkich czy smakowych włoskich kawach.

Najbardziej popularne marki likieru Sambuca to Sambuca Molinari i Sambuca Romana. Sambuca jest produkowana z anyżu gwiaździstego. Jest serwowana jako digestif wspomagający trawienie lub z dodatkiem wody jako long drink. Sambuca zamówiona w restauracji zostanie podana z 3 ziarnami kawy oznaczającymi zdrowie, szczęście i dobrobyt. Takie podawanie nazywane jest Sambuca con la mosca - Sambuca z muchą.

Nazwa Sambuca posiada niejasne pochodzenie. Z pewnością nie ma on nic wspólnego z czarnym bzem (sambuco, sambucus nigra), oprócz wspólnego rdzenia, który sprawia że wiele słowników i leksykonów przypisuje pochodzenie nazwy Sambuca tej właśnie roślinie. W rzeczywistości bez nie ma żadnego związku z ziołami zawartymi w likierze.

 

Powiązane tematy

Osoby, które przeczytały ten artykuł, przeczytały również:

 

Wybierz stronę

Content