'
OB_PL

Najczęściej oglądane

Sake - historia, podawanie, producenci

> SAKE
Trunek Sake
Pochodzenie Japonia
% 14-16%
Proces produkcji fermentacja ryżu, w którym skrobia hydrolizowana jest przez enzymy z pleśni
Serwowanie schłodzone w odpowiednich kieliszkach
Najbardziej znane marki: Juyondai, Isojiman, Kubota, Koshi no Kanbai, Michizakari
Ciekawostki wódka, piwo czy wino?, drinki z sake?
Na skróty

Jak podawać sake?

Tradycyjnie sake podawane jest w płaskich miseczkach, nazywanych choko. Zazwyczaj sake jest rozlewane do choko z ceramicznej butelki nazywanej tokkuri. Inne, bardziej eleganckie miseczki, powszechnie używane podczas wesel i innych specjalnych okazji, nazywane są sakazuki. Picie sake z miseczki należącej do kogoś innego uchodzi za oznakę przyjaźni lub za honorowanie kogoś niższego statusu. Napływ premium sake zainspirował Riedel, austriacką firmę produkującą kieliszki do wina, do stworzenia kieliszka na stópce specjalnie dla premium sake takich jak ginjo czy daiginjo.

Podawanie

Większość przyzwoitych typów sake powinna być podawana odrobinę schłodzona. Wiele dobrych jakościowo sake (takich jak premium ginjo i niekiedy daiginjo) może być podawanych na ciepło, ale nigdy na gorąco. Niegdyś podawano sake właśnie jako gorące, ale wówczas jakość nie była najlepsza i podgrzewanie było najbezpieczniejszą formą. Informacje co do temperatury serwowania można niekiedy odnaleźć na butelce sake.

Przechowywanie

Sake powinno być przechowywane z dala od świtała i w chłodzie. Najlepsze jest lodówka, chociaż nie jest to konieczne jeśli sake było pasteryzowane.

Oznakowanie etykiet sake

Różne rodzaje sake
Generalnie dzielimy sake na dwie grupy:

     I. sake powstałe przez dodanie alkoholu,
    II. sake zrobione wyłącznie z ryżu.

Jeśli sake nie jest oznaczone etykietą „Junmai”, co dotyczy prawie wszystkich tańszych sake na rynku, oznacza to, że zawiera dodatek alkoholu. W wyniku dodania alkoholu sake posiada  nienaturalną dla siebie słodycz.

Kolor sake

Sake jest generalnie przejrzyste, najczęściej na skutek filtrowania w wytwórni przed wypuszczeniem na sprzedaż. Często sake posiada lekko bursztynowy lub złoty kolor. Należy zachować ostrożność jedynie gdy sake posiada ciemniejszy, niemalże brązowy kolor (dzieje się tak gdy sake zostanie pozostawione na świetle lub leżakowało).

Rocznik

W świecie sake nie wyróżnia się roczników, jak robi się to w przypadku win. Należy za to zwracać uwagę na datę butelkowania (na etykiecie). Trzeba jednak pamiętać, że w Japonii używa sie innego systemu datowania niż na Zachodzie. Jest to system numerowania latami według okresu panowania danego cesarza. Jeżeli sake było warzone w Japonii, to należy wiedzieć że rok 10 jest odpowiednikiem 1998 roku. A więc sake z oznaczeniem: 9.4.23 było butelkowane 23 kwietnia 1997 roku. Najlepiej kupować sake butelkowane najwyżej rok wcześniej (i lepiej upewnić się że było ono przechowywane w lodówce).

Czytaj dalej na następnej stronie

Wybierz stronę

Content