'
OB_PL

Najczęściej oglądane

Rum - produkcja, rodzaje, podawanie

Trunek Rum
Pochodzenie Barbados
% 40-80%
Proces produkcji destylacja melasy lub soku z trzciny cukrowej
Serwowanie szlachetne odmiany na czysto, głównie w drinkach
Oznakowanie etykiet brak ujednoliconego systemu
Najbardziej znane marki: Bacardi
Ciekawostki rum ma siostrę, rum nie jest burakiem
Na skróty

Jak podawać rum ?

     * Cuba Libre
     * Mojito
     * Daiquiri
     * Pina Colada

Oznakowanie etykiet rumu

Rodzaje rumu zależą w dużej mierze od miejsca, w którym został on wyprodukowany. Istnieje jednak pewien kanon często używanych określeń:

Rumy typu LIGHT - nazywane również WHITE lub SILVER. Poza słodkością nie ciężko doszukać się tutaj innych smaków. Generalnie używane są one do koktajli.

Rumy typu GOLD nazywane również AMBER (bursztynowe). Ciemna barwa pochodzi z leżakowania w beczkach.

Rumy typu SPICED - ch smak bierze się z dodatku przypraw i karmelu. Bazują one głównie na rumach typu GOLD. Najtańsze wersje powstają przez doprawienie i zabarwienie karmelem rumów typu LIGHT

Rumy typu DARK - znane też jako BLACK, jest jeszcze ciemniejszy od rumu GOLD w wyniku dłuższego leżakowania. Często używany do drinków, aby nadać i aromat i barwę. Jest to typ rumu najczęściej stosowany w gotowaniu.

Rumy typu FLAVORED - niektóre wytwórnie zaczęły produkować rumy smakowe (np. mango pomarańcze i kokos). Wykorzystuje je się do drinków o podobnych smakach lub serwuje na lodzie.

Rumy typu OVERPROOF - to rumy, w których zawartość alkoholu znacznie przekracza 40%. Często sięga ona 75-80% (Bacardi 151)

Rumy typu PREMIUM - to rumy, w których szczególną uwagę przykłada się do procesu produkcyjnego alkoholu i bardzo uważnie dobierne są składniki i parametry produkcji. Są to bardzo drogie trunki, które często leżakują latami podobnie jak whisky i koniak.

Czytaj dalej na następnej stronie

Wybierz stronę

Content