'
OB_PL

Najczęściej oglądane

Rakia - narodowy alkohol Bułgarii

Trunek Rakia
Pochodzenie Bułgaria
% 40-60%
Proces produkcji destylacja alembikowa lub kolumnowa, destylacja metodami domowymi
Serwowanie bez dodatków w małych szklaneczkach 20-50 ml
Oznakowanie etykiet brak
Najbardziej znane marki: Peshterska, Burgas 69, Prep
Ciekawostki widmo buntu Bułgarskich wytwórców
Na skróty
Rakia

Rakia to wyjątkowo mocny trunek pochodzący z Półwyspu Bałkańskiego, destylowany z całej gamy owoców. Rakia jest narodowym trunkiem Bułgarii. Klasyfikacja rakiji nie jest klarowna. Owoce, pochodzenie i smak często bardzo różnią się od siebie. Cechą, która niemal zawsze pozostaje niezmienna jest wysoka zawartość alkoholu.

Proces produkcji rakiji

Ogólnie rzecz biorąc, rakia może być pozyskiwana z każdego (dostępnego na obszarze jej produkcji) owocu, który ma wystarczająco dużo cukru, aby fermentować. Mimo wszystko najczęściej jest to winogrono. Fermentację przeprowadzają drożdże w kadziach fermentacyjnych.

Otrzymany alkohol poddaje się destylacji w tradycyjnych alembikach lub w destylatorach kolumnowych. W przypadku rakiji nie ma określonej liczby obowiązkowych destylacji. Wiele odmian zadowala się jedną sesją destylacyjną. Pozwala to na wyraźne zachowanie aromatu i smaku owoców, z których powstała rakia.

Klasyfikacja
Najpopularniejsze odmiany bułgarskie klasyfikuje się ze względu na owoce będące źródłem cukru w fermentacji. W innych krajach bałkańskich odmiany te mogą występować pod nazwami regionalnymi. Rakia jest produkowana (na mniejszą skalę) również w krajach takich jak Albania, Macedonia, Serbia, Bośnia, Czarnogóra czy Chorwacja.
     - winogrono - grozdovica, muskatova
     - brzoskwinia - kajsieva
     - gruszka - krusheva
     - jabłko - abylkova
     - figa - smokinova
     - pigwa - djuleva

Rakie smakowe można również klasyfikować ze względu na dodatki macerowane otrzymanym spirytusem:
     - Róża - gyulova
     - Zioła - bilkova
     - Orzech włoski - orehche
     - Miód - grejana
     - Wiśnia - vishnovka

Czytaj dalej na następnej stronie

Wybierz stronę

Content