'
OB_PL

Najczęściej oglądane

Raki - turecki alkohol

Trunek Raki
Pochodzenie Turcja
% 40-50%
Proces produkcji destylacja winogron z dopuzczalnym dodatkiem spirytusu z melasy buraczanej
Serwowanie z wodą
Oznakowanie etykiet brak
Na skróty
Raki

To narodowy trunek Turcji, który powstaje z winogron i jest aromatyzowany anyżem. Tradycyjnie raki jest otrzymywane w procesie destylacji alembikowej chociaż współczesne odmiany produkcji masowej powstają jako destylaty kolumnowe. Dodatek anyżu czyni je podobnym do ouzo i araku. W rejonie śródziemnomorskim występuje także alkohol o bardzo zbliżonej nazwie – rakia, do którego nie dodaje się anyżu i zaliczyć go można do winiaków/brandy owocowych.

Nazwa

Nazwa raki pochodzi od arabskiego araka lub araki, co oznacza „pocić się” i może odnosić się do powoli skapujących kropli trunku podczas destylacji.

Historia i pochodzenie raki

Za czasów imperium osmańskiego raki wytwarzano z wytłoczyn winogron. Wzrost popularności raki wytworzył tak wysoki popyt, że produkowane ilości surowca wyjściowego stały się niewystarczające i konieczne było sprowadzanie spirytusu z zagranicy. Po 1923 roku kiedy Turcja stała się republiką, produkcję raki przejął monopol rządowy – Tekel. Od tego momentu w produkcji raki dużą rolę odgrywać zaczęła melasa buraczana, które daje jej charakterystyczny gorzkawy posmak.

Proces produkcji raki

Raki jest alkoholem produkowanym z winogron. Dopuszcza się 20% dodatek spirytusu pochodzącego z melasy buraczanej. Dodatek anyżu to około 1,4 g w litrze. Słodkość anyżu sprawia, że ilość ta jest w zupełności wystarczająca.

Jak podawać raki?

Raki podawana jest z surówkami i kebabem. Miesza się ją z wodą co powoduje powstanie opalizującego, białego koloru podobnie jak w przypadku ouzo, araku i absyntu.

Wybierz stronę

Content