'
OB_PL

Najczęściej oglądane

Kirsch (Kirschwasser) - mocny alkohol z wiśni

Trunek Kirsch (Kirschwasser)
Pochodzenie Niemcy
% 40-50%
Proces produkcji destylacja zacieru z wiśni
Oznakowanie etykiet brak
Ciekawostki Kirsch - nie tylko w kieliszkach
Na skróty

Jak podawać kirsch?

Kirsch, ze względu na charakter produkcji, jest trunkiem bezbarwnym. Mimo to, zarówno smak, jak i zapach napoju jest bardzo intensywny. Nuty owocowe wskazywałyby na słodki smak jednak tak naprawdę nie ma on nic wspólnego ze słodyczą. Przeciwnie, ostre migdałowe nuty pozostawiają wrażenie goryczy. Taki właśnie aromat gorzkich migdałów wywołuje pozostawienie pestek w wiśniach. Smak trunku określany jest jako złożony – początkowo świeży, chłodny posmak wiśni przechodzi w delikatną nutę migdałowo – marcepanową z pikantnym zakończeniem.

Kirsch, w zależności od jakości, podaje się schłodzony lub w temperaturze pokojowej. Bardziej wykwintne napoje nie wymagają obniżenia temperatury. Trunek jest konsumowany na czysto lub mieszany w drinkach, z których najpopularniejsze to Sen nocy letniej, Black Forest, Lady Finger czy Almond Cocktail.

Kirsch - ciekawostki

Kirsch - nie tylko w kieliszkach

Ponieważ smak i zapach napoju, mimo że bogaty w owocowe akcenty, nie jest natarczywie słodki czy nienaturalny, kirsch jest szeroko stosowany w kuchni. Używa się go do produkcji szwajcarskich serów fondue, różnorakich deserów, czekolad, a także jako dodatek do kawy. Pierwsze skrzypce wśród kulinariów z dodatkiem kirschu gra jednak tort Schwarzwaldzki. Kirsch dodawany jest do masy wiśniowej, którą wykłada się warstwy nasączonego trunkiem ciasta. Wypiek ten jest znany na całym świecie, a jego produkcja nie ogranicza się do rodzimych Niemiec.

Wybierz stronę

Content