'
OB_PL

Najczęściej oglądane

Brandy - historia, produkcja, serwowanie

Trunek Brandy
Pochodzenie m.in. Francja, Hiszpania, Włochy, Portugalia
% 40-60%
Proces produkcji destylacja wina gronowego/wina owocowego
Serwowanie w zależności od typu: w temperaturze pokojowej/lekko schłodzona do ok. 16st.C/ z lodem/ lekko podgrzana w dłoni/ jako składnik drinków
Oznakowanie etykiet AC, VS, VSOP, XO, Vintage, Hors D'age
Ciekawostki brandy i proch!, powstała z przypadku?, metaxa... inne niż inne?
Na skróty

Jak podawać brandy ?

Brandy gronową spożywa się po obiedzie i najlepiej podawać ją w kieliszkach w kształcie tulipana lub typu snifter (koniakówkach), w niskiej temperaturze pokojowej. Często ogrzewa się ją lekko poprzez trzymanie kieliszka w dłoni (co umożliwia charakterystyczny kształt kieliszka). W wyniku takiego ogrzewania uwalniają się jednak gryzące opary alkoholu, co zabija w dużym stopniu aromat trunku. Brandy, podobnie jak whisky i czerwone wino, najlepszymi walorami zapachowymi i smakowymi cechuje się schłodzona do np. 16°C. W większości przypadków wymaga to zatem włożenia jej na chwilę do lodówki. Co więcej, alkohol, stanowiący 40% objętości typowej brandy, po podgrzaniu staje się cieńszy (a po schłodzeniu ostrzejszy), co objawia się pełniejszym i łagodniejszym smakiem w ustach i mniejszym uczuciem pieczenia.

Brandy owocowe podaje się bez dodatków jako aperitif lub przyrządza się z nich drinki. Dobrze smakują również schłodzone i podawane z lodem.

Brandy używana jest również powszechnie w celach kulinarnych a także stosowana jako składnik popularnych drinków.

Oznakowanie etykiet brandy

Istnieje system klasyfikacji brandy pod kątem jej jakości i stanu. Na etykiecie, obok marki, można zazwyczaj znaleźć następujące oznaczenia:

     - AC: leżakująca 2 lata w drewnianych beczkach.
     - VS: "Very Special" lub 3-gwiazdkowa, leżakująca przynajmniej 3 lata
       w drewnianych beczkach.
     - VSOP: "Very Special Old Pale" lub 5-gwiazdkowa, leżakująca przynajmniej 5 lat
       w drewnianych beczkach.
     - XO: "Extra Old" , Napoleon lub Vieille Reserve, leżakująca przynajmniej 6 lat,
       Napoleon przynajmniej 4 lata.
     - Vintage: Przechowywana w beczce do momentu zabutelkowania z etykietą
       wskazująca na rocznik (vintage date)
     - Hors D'age: Wiek trudny do określenia, jednak normą są 10-letnie i starsze, zwykle
       doskonałej jakości

Czytaj dalej na następnej stronie

Wybierz stronę

Content