'
OB_PL

Najczęściej oglądane

Bourbon i Amerykańska whisky (whiskey)

Trunek Amerykańska whisk(e)y, bourbon, Tennessee whiskey
Pochodzenie USA
% 40-70%
Proces produkcji destylacja zacieru z kukurydzy i innych zbóż z dodatkiem słodu jęczmiennego
Serwowanie szklanka typu tumbler z lodem, lub snifter (ewent. koniakówka) w temperaturze pokojowa na czysto
Oznakowanie etykiet bourbon straight whisk(e)y, straight rye whisk(e)y, straight wheat whisky, corn whisk(e)y, Tennessee whisk(e)y, Corn whiskey, American Blended Whiskey, single barrel, small batch, sour mash, sweet mash
Najbardziej znane marki: Maker's Mark, Jim Beam, Blanton's, Wild Turkey, Buffalo Trace, Jack Daniel, George Dickel
Ciekawostki Tennessee whiskey
Na skróty

Amerykańska whisk(e)y i bourbon - ciekawostki

Tennessee whiskey

Trunek ten procesem produkcyjnym przypomina produkcję bourbonu. Jest jednak jeden dodatkowy zabieg, który pozwala na użycie nazwy Tennessee Whiskey, a nie bourbon. Przed wlaniem do beczek, whiskey jest filtrowana przez ponad 3 metrowy słup mocno ubitego wegla z drewna klonowego. Ta procedura określana mianem 'Lincoln County Process', została wynaleziona w 1825 roku przez Alfreda Eatona. Proces ten usuwa fuzle i powoduje, ze whiskey staje się łagodniejsza. Jack Gentleman to przykład Tennessee whiskey przechodzącej proces filtrowania dwukrotnie przed leżakowaniem i po jego zakończeniu. Niektóre bourbony sprzedawane są z oznakowaniem 'charcoal filtered'. Nie odnosi się to jednak do procesu filtrowania przed leżakowaniem, ale po nim i nie nadaje whiskey takich właściwości jak 'Lincoln County Process' . Obecnie w handlu znajdują się tylko dwie marki Tennessee Whiskey: George Dickel and Jack Daniel's.

Wybierz stronę

Content