'
OB_PL

Najczęściej oglądane

Bourbon i Amerykańska whisky (whiskey)

Trunek Amerykańska whisk(e)y, bourbon, Tennessee whiskey
Pochodzenie USA
% 40-70%
Proces produkcji destylacja zacieru z kukurydzy i innych zbóż z dodatkiem słodu jęczmiennego
Serwowanie szklanka typu tumbler z lodem, lub snifter (ewent. koniakówka) w temperaturze pokojowa na czysto
Oznakowanie etykiet bourbon straight whisk(e)y, straight rye whisk(e)y, straight wheat whisky, corn whisk(e)y, Tennessee whisk(e)y, Corn whiskey, American Blended Whiskey, single barrel, small batch, sour mash, sweet mash
Najbardziej znane marki: Maker's Mark, Jim Beam, Blanton's, Wild Turkey, Buffalo Trace, Jack Daniel, George Dickel
Ciekawostki Tennessee whiskey
Na skróty
Amerykańska whisk(e)y i bourbon

Podobnie jak whisky szkocka, amerykańska whiskey jest definiowana prawnie:
Oto definicja whisky typu bourbon pobrana ze strony Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (Dla zainteresowanych wersją angielską, a także definicjami innych rodzajów whisky - http://www.atf.gov):

Bourbon Whisky - whisky wyprodukowana w USA o objętościowej zawartość alkoholu nie przekraczającej 80% (160 proof) z fermentowanego zacieru, w którego skład wchodzi nie mniej niż 51 procent kukurydzy, przechowywana w objętościowym stężeniu alkoholu nie większym niż 62.5% (125proof) w osmalonych, nowych dębowych pojemnikach przez przynajmniej 2 lata.

Najbardziej rzucającą się w oczy cechą wyróżniającą amerykańską whiskey jest pisownia. Zdecydowana większość producentów w USA wybrała sprzedaż swojego trunku pod nazwą whiskey, pomimo, że nawet regulacje prawne dotyczące bourbona wymieniają słowo whisky a nie whiskey. Wyjątek dla bourbonów stanowią tutaj Maker's Mark i Early Times.

Mitem jest twierdzenie, że bourbon musi pochodzić ze stanu Kentucky. Prawna definicja wymienia USA jako jedyne ograniczenie geograficzne jeśli chodzi o produkcję whiskey. Whiskey (także bourbon) może więc być przedestylowana w dowolnym miejscu na terenia USA. Użycie nazwy bourbon wymaga jednak, aby whisky leżakowała przynajmniej 2 lata w Kentucky. Zaledwie 5% bourbonu powstającego w USA destylowane jest poza tym stanem. Kentucky jest jedynym stanem, którego nazwa może być używana na etykietach bourbona. Z zasad tych wynika, że każdy bourbon to whiskey, ale nie każda whiskey to bourbon.

Czytaj dalej na następnej stronie

Wybierz stronę

Content